Mens en ruimte

Olsene is een gemeente in het zuiden van Oost-Vlaanderen op de grens met West-Vlaanderen. Het dorp ligt in het gebied tussen Leie en Schelde, op de Staatsbaan Gent-Kortrijk. Het is gelegen op ongeveer 24 km van Gent, op 7 km van Deinze, op 7 km  van Waregem en op 20 km van Kortrijk. Het is bereikbaar via de E17 (afrit 6).

Ons dorp wordt in het noordwesten begrensd door de grotendeels nog bestaande oude Leie en Oeselgem, in het noorden door Gottem en Machelen, in het zuidoosten door Kruishoutem en in het zuiden door Zulte. Het is van oost naar zuid doorsneden door de Grote Steenweg en de spoorweg van Gent naar Kortrijk. Behalve de Leie, die de noordwestergrens vormt, wordt Olsene ten zuiden door de Zaubeek en ten oosten door de Machelenbeek bewaterd. De Sterkebeek (Zwartebeek) heeft haar grillige lengte over het dorp.
Olsene is een vlakke gemeente in de Vlaamse Zandstreek, zonder aanzienlijke terreinverheffingen. De Sint-Pieterskerk bevindt zich 11 m boven de zeespiegel, verder ligt de gemeente op een hoogte tussen 9 en 14 m.

In 1977 werden de gemeenten Machelen, Olsene en Zulte één grote fusiegemeente en werd de naam Zulte behouden.

Ontdek onze gemeente (samen met de omgeving) op de kaart.

Onze gemeente:
Olsene (het centrum)
Onze fusiegemeente:
Zulte
Onze provincie:
Oost-Vlaanderen
Ons land:
België

×Terug naar het overzicht